Colinde   Versuri colinde   Scrie-i mosului   Filmulete   Bancuri   Obiceiuri   Linkuri   Dedicatii   Jocuri
Mos craciun
Scrie-i mosului
Colinde
Versuri colinde
Obiceiuri
Dedicatii
Jocuri
Retete
Filmulete
Bancuri
Linkuritop Mos Craciun
Ca la multe alte popoare si la romani, batranii (mosii) s-au bucurat de multa stima si respect, mai ales in vechime. Respectul fata de acestia s-a pastrat si dupa moartea lor, intr-o asemenea masura incat unii dintre ei au devenit un fel de semizei a caror amintire a ramas nestearsa in memoria colectiva. Un astfel de personaj batran si celebru este si Craciun, pastorul mitic, a carui legenda a fuzionat foarte frumos cu mitul Nasterii Domnului.
Legenda spune ca, fara acordul sotului, Craciuneasa o primeste in gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost in grajd. Afland acest lucru, Craciun se infurie si ii taie mainile, insa Maica Domnului i le lipeste la loc. Minunea il converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din trunchiuri de brad in curtea lui si joaca o hora cu toate slugile lui. Dupa joc, Craciun imparte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce de ziua nasterii lui Isus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia. Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat in colinde.
Vascul
Vascul era considerat planta sacra la vechii druizi, si simbol al vietii eterne la fel ca si pomul de Craciun. Romanii au considerat-o simbol al pacii si prin aceasta simbolistica a devenit acceptata si de catre credinciosii crestini. Sarutul de sub vasc a fost de asemenea un obicei roman.
Felicitarea de sarbatori
Obiceiul trimiterii felicitarilor catre cei dragi cu ocazia sarbatorilor de iarna a fost initiat de catre Sir Henry Cole din Anglia. Acesta s-a intamplat in anul 1843 si prima felicitare a fost conceputa de catre J.C.Horsley. S-au vandut 1000 de copii in Londra. Un artist englez, William Egley, a produs o felicitare populara in 1849. De la inceput temele si imaginile erau variate la fel ca si obiceiurile de Craciun din lumea intreaga.
Simboluri de Craciun
Iata simbolurile Craciunului si explicatiile acestora: Lumanarile, flacara: vara, caldura, paradisul, sfarsitul intunericului, Hanuka evreilor Pomul: viata eterna, copacul din Paradis (simbol pagan) Merele: marul din Eden Mos Craciun: Sfantul Nicolae sau o alta zeitate (pagana) Vascul: pace, sarut Gnomii, spiridusii: spirite bune din traditia pagana
Cadourile de Craciun
Exista mai multe radacini ale obiceiului daruirii de cadouri de Craciun. Pe de o parte este Sfantul Nicolae, binefacatorul anonim, iar pe de alta parte exista si traditia legata de magi care ii ofera lui Iisus daruri pretioase. Putem aminti si obiceiul roman de a da daruri de noroc bun copiilor cu ocazia Saturnaliei. Iata zilele de iarna in care se ofera darurile difera in functie de diferitele culturi crestine si timpuri: 6 decembrie - in memoria Sfantului Nicolae 24 decembrie - Ajunul Craciunului 25 decembrie - nasterea lui Hristos 1 ianuarie - Anul Nou 6 ianuarie - epifania, vizita magilor Cel care aduce cadourile poate fi: insusi Iisus, Mos Craciun, ingerii, Befana (doamna Craciun in Italia), cei trei magi, spiridusii de Craciun, un sfant - Kolyada, in Rusia si Joulupukki, in Finlanda.
Adevaratul Mos Nicolae
Sfantul Nicolae este sfantul mai tuturora. Este sfantul national al Rusiei si al Greciei si sunt mii de biserici care ii poarta numele - chiar mai mult de 400 numai in Marea Britanie. Este sfantul judecatorilor, al criminalilor, al camatarilor, al hotilor, al comerciantilor, al cersetorilor, al scolarilor, al marinarilor, al brutarilor, al drumetilor, al virginelor si al copiilor saraci. Este cunoscut ca fiind prietenul si protectorul celor in necaz. Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu, la aproximativ 350 de mile Nord-Vest de la Betlehem, in secolul al patrulea. A fost crescut sa devina episcop la Myra (astazi Kale), in orasul sau natal, Lycia, aflata langa coasta Turciei de astazi. Legenda povesteste despre dragostea lui pentru copii, despre bunatatea lui si despre miracolele pe care le-a faptuit. Probabil cea mai binecunoscuta poveste este aceea care da stire despre felul in care le-a ajutat pe cele trei surori, care aveau petitori dar nici una nu avea zestre, de vreme ce tatal lor era doar un nobil sarac. Din cauza acestui lucru nu aveau cum sa se marite. Episcopul Nicolae era un om timid si nu-i placea sa dea bani direct, deci s-a gandit la o cale prin care sa le poata darui anonim. Cand cea mai mare fata era gata de maritis, bunul episcop i-a aruncat in casa un saculet cu aur noaptea. Mai apoi, cand cea de-a doua fata se pregatea sa se marite, la fel si ea a primit in mod misterios un saculet cu aur. Cand a venit vremea pentru cea de-a treia fata sa se marite, tatal, nobilul sarac, era hotarat sa afle cine este acela care este asa de generos cu fetele lui. Ramanand treaz, l-a vazut pe episcop cum arunca pe furis un saculet cu aur in casa. Se spune ca Sfanul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a aruncat cel de-al treilea sac prin cos, acesta aterizand intr-o soseta care era pusa la uscat, de aici provenind obiceiul de a pune sosete sau saculete de Craciun deasupra semineului. Surprins asupra faptului, Nicolae s-a rugat de tatal fetelor sa pastreze secretul, dar, desigur, cumva au aflat toti de acest lucru. De atunci, de fiecare data cand cineva primea un cadou neasteptat, iimultumeau lui Nicolae. Cu sase sute de ani mai tarziu, tarul rus Vladimir a vizitat Constantinopolul si auzind de toate aceste povesti frumoase despre episcopul Nicolae a decis sa-l proclame sfantul Rusiei. Povestile au ajuns chiar si pana in Laponia, la oamenii care calatoresc cu saniile trase de reni. Cei trei saci cu aur, pe care i-a daruit Nicolae celor trei surori, l-au facut ca sa ajunga in atentia comerciantilor din Italia de Nord. El era reprezentat in statui si imagini, tinand in maini cei trei saculeti cu aur, iar mai tarziu, cand a devenit sfantul comerciantilor, sacii au devenit mingi de aur, care ii reprezentau pe camatari. Aniversarea mortii lui Nicolae, 6 Decembrie, este atat de aproape de Craciun incat in multe tari cele doua sarbatori s-au impletit. Dar in Germania si in Olanda, si la fel si la noi, cele doua sarbatori au ramas separate.

Du-te sus

mos craciun : colinde : colinde de craciun : versuri colinde : jocuri cu mos craciun : colinde romanesti : colinde download : dedicatii craciun obiceiuri de craciun